Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier ponownie w Atlas Arenie!

Atlas

Wrzesień 2017

Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier ponownie w Atlas Arenie!

W dniach 15-17 września 2017 w łódzkiej Atlas Arenie odbędzie się 28. edycja Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier. To największe tego typu wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej, przyciągające każdorazowo rzecze miłośników obrazkowych historii i video-rozrywki. Głównymi sponsorami festiwalu, podobnie jak w latach poprzednich, są firma Atlas oraz Stacja Nowa Gdynia.

Święto pasjonatów

Program festiwalu, jak co roku, obfituje w liczne atrakcje, w tym między innymi spotkania z twórcami i turnieje gier. Zbudowany jest z wielu elementów. Wśród najważniejszych można wymienić: strefę komiksu, strefę gier, strefę targową, międzynarodowy konkurs na krótką formę komiksową, wystawy – zlokalizowane w różnych punktach miasta, warsztaty – rysunkowe i scenariuszowe, strefę Star Wars – skierowaną do miłośników Gwiezdnych Wojen, strefę Manga Corner – dla wielbicieli komiksu japońskiego oraz Cosplay, czyli konkurs na najlepsze przebranie za postać ze świata komiksu lub gier.

W ramach licznych imprez towarzyszących tegorocznemu festiwalowi zorganiowazno między innymi wystawę o świecie kultowych komiksowych bohaterów Tytusa, Romka i A’Tomka oraz Promised Land Art Festival – międynarodową konferencję i warsztaty poświęcone grafice komputerowej, efektom specjalnym i sztuce animacji.

Wspieranie pasji

Grupa Atlas, będąca głównym sponsorem Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier, od początku swego istnienia pozostaje wierna idei wspierania pasji – w różnych dziedzinach. Pozostając liderem na rynku producentów chemii budowlanej, Atlas aktywnie troszczy się nie tylko o rozwój i najwyższą jakość swoich produktów, ale również aktywnie włącza się w cenne inicjatywy – zarówno te dla lokalnej społeczności, jak i o charakterze globalnym. Jedną z nich jest właśnie Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier, organizowany przez „EC1 Łódź – Miasto Kultury” oraz Stowarzyszenie Twórców „Contur”.