Wybierz datę:

Czas na bakaliowe świeże zbiory

klient:

Bakalland

|

Wrzesień 2017

Czas na bakaliowe świeże zbiory Wrzesień to dobry czas, w którym dojrzewają najbardziej wartościowe w składniki odżywcze owoce i rozpoczynają się ich świeże zbiory. Ze specjalnie wyselekcjonowanych podczas zbiorów owoców powstają najsmaczniejsze i najlepsze bakalie, z których smaku i dobrodziejstw zawartych w składnikach odżywczych możemy cieszyć się później przez cały rok. Moment zbiorów, to jeden z najważniejszych elementów uprawy owoców. To w jaki sposób zostaną one przeprowadzone gwarantuje zachowanie wszystkich właściwości zdrowotnych w wyselekcjonowanych suszonych owocach i orzechach. Soczyste winogrona, to najbardziej smaczne rodzynki Świeże zbiory winogron rozpoczynają się pod…
Przeczytaj całość

Kulinarne trendy. Warzywne spaghetti

klient:

Bakalland

|

Wrzesień 2017

Kulinarne trendy. Warzywne spaghetti Aromatyczne makaronowe pasty, to ulubione dania kuchni włoskiej, a gdyby tak makaron zamienić na warzywne spaghetti? Nic prostszego, aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia, kilka większych buraków, marchewka i …temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową i dlaczego najlepiej będzie smakować z bakaliami? Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii czy buraków, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również…
Przeczytaj całość

Kuchnia na lato – chrupiący deser, to jest to!

klient:

Bakalland

|

Sierpień 2017

Kuchnia na lato – chrupiący deser, to jest to!   Jak wykorzystać sezonowe owoce, żeby nie znudziły się po kilku dniach? BA! zna na to sposób i prosty przepis, jak zaskoczyć wszystkich oryginalnym chrupiącym deserem, idealnym na lato.   Piękna pogoda za oknem pozytywnie wpływa na samopoczucie. Dużo czasu spędzamy na łonie natury, a co za tym idzie więcej się uśmiechamy. Co dzieje się z naszym menu, kiedy słupki rtęci rozgrzewają się do czerwoności? Przede wszystkim trzeba postawić na lekkie, orzeźwiające i proste w przygotowaniu potrawy, które dodadzą pozytywnej energii….
Przeczytaj całość

Uff, jak gorąco. Chłodnik na 3 sposoby

klient:

Bakalland

|

Lipiec 2017

Uff, jak gorąco. Chłodnik na 3 sposoby Kiedy z nieba leje się żar, zwykle nie mamy ochoty na gotowanie i spożywanie kalorycznych dań. Dlatego doskonałym pomysłem na walkę z upałem jest przygotowanie chłodnika, czyli zupy, która idealnie nadaje się na letnie dni. Przepisów na chłodnik jest wiele, ale najlepsze są te sprawdzone i tradycyjne, choć warto urozmaicić je bakaliową nutą. Chłodnik z botwinki z żurawiną, migdałami i ziarnami słonecznika Botwinka to królowa polskich chłodników. Kiedy rozpoczyna się sezon na to warzywo, rozpoczyna się również kolorowe szaleństwo na talerzach. Botwinka nie…
Przeczytaj całość

Pakujemy plecak na jednodniową wyprawę – co warto ze sobą zabrać?

klient:

Bakalland

|

Lipiec 2017

Pakujemy plecak na jednodniową wyprawę  – co warto ze sobą zabrać? Okres wakacyjny, to czas kiedy wybieramy się na krótsze wyprawy, chcąc zwiedzić największe miasta naszego kraju lub kontynentu, przespacerować się po lesie, czy wybrać na górski szlak. Podczas przygotowań do tych krótkich, ale bardzo intensywnych wypraw, często zapominamy o podstawowych rzeczach. Chcąc zatem sprawić, żebyśmy czuli się komfortowo i przeżyli niezapomnianą przygodę, dajmy sobie nieco więcej czasu na przemyślenie i zaplanowanie tego pełnego wyzwań dnia. Jednodniowy wyjazd może być świetnym sprawdzianem organizacyjnym dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Przygotowując się,…
Przeczytaj całość

Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami

klient:

Bakalland

|

Lipiec 2017

Letnie trendy. Zielone sałatki z bakaliami Latem stragany obfitują w coraz więcej cudownych, sezonowych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać w kuchni do sałatek. Sałatki świetnie sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Dodanie do nich bakalii sprawi, że twoje danie będzie oryginalne, da ci energię i mnóstwo witamin. Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to baza naszych zielonych sałatek, połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz…
Przeczytaj całość

Truskawki. Zrób to inaczej

klient:

Bakalland

|

Lipiec 2017

Truskawki. Zrób to inaczej Sezon na truskawki w pełni, zatem osiedlowe sklepiki oraz targi wypełnione są po brzegi kolorem i aromatem tych cudownych owoców. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź jak w łatwy sposób możesz przygotować truskawkowe potrawy inaczej niż zwykle i zaskoczyć swoich gości.  Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi Składniki 1 kg truskawek 70 g orzechów włoskich Chandler Bakalland…
Przeczytaj całość

Jak wytrwać w dietetycznych postanowieniach?

klient:

Bakalland

|

Czerwiec 2017

Jak wytrwać w dietetycznych postanowieniach? Z badań CBOS wynika, że co roku postanowienia robi połowa Polaków. Najczęściej dotyczą one utraty wagi, zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Choć 86% Polaków jest przekonana, że zdoła zrealizować zamierzenia, badania Interaktywnego Instytutu Badań Rynkowych pokazują, że nawet 90% z nich kończy się niepowodzeniem. Niestety zdecydowana większość osób poddaje się już po trzech miesiącach. W czerwcu już raczej nie wracamy do tego, co planowaliśmy kilka miesięcy wcześniej. A szkoda. W każdym momencie roku warto wrócić do swoich planów i lepiej przygotowanym zacząć raz jeszcze. Co…
Przeczytaj całość

Sezon na rabarbar

klient:

Bakalland

|

Czerwiec 2017

Sezon na rabarbar Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu, czy ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego, warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować potrawy z dzieciństwa w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie. Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza…
Przeczytaj całość

Grill w nowoczesnym wydaniu, jak sprawić, aby dania z grilla nie były nudne?

klient:

Bakalland

|

Czerwiec 2017

Grill w nowoczesnym wydaniu, jak sprawić, aby dania z grilla nie były nudne? Czerwiec to miesiąc, w którym część z nas wydobywa przykurzonego nieco grilla, dzwoni po przyjaciół i robi grillową ucztę poza miastem. Dla niektórych jest to niemal tradycja i rodzaj święta spędzanego wśród najbliższych. Żeby jednak nieco urozmaicić tę tradycję wspólnego grillowania i zaskoczyć przyjaciół – zdradzimy Wam kilka świetnych przepisów na potrawy i dodatki, które będą śniły się waszym gościom do kolejnego grillowego spotkania. Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Są świetnym urozmaiceniem tradycyjnych…
Przeczytaj całość