Kolorowo sałatkowo. Propozycje kolorowych sałatek na karnawałową zabawę

Bakalland

Styczeń 2018

Kolorowo sałatkowo. Propozycje kolorowych sałatek na karnawałową zabawę

Jaką sałatkę możesz przygotować na karnawałową domówkę? Najlepiej żeby była prosta i łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i składająca się ze zdrowych składników. Możesz wybierać wśród wielu propozycji, my specjalnie dla ciebie wybraliśmy te najlepsze. Gwarantujemy, że sałatka z pieczonych buraków sera koziego z delikatnym bakaliowym musem stanie się prawdziwym hitem Twojej domówki, a aromatyczne owocowe sałatki z chrupiącymi orzechami, skradną podniebienie każdego gościa.

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny

• 5 dużych buraków
• 250 g sera koziego
• 250 ml mleka kokosowego
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 100 g Wiśni suszonej Bakalland
• 1 szklanka soku z malin
• 5 suszonych pomidorów
• 2 gałązki świeżego tymianku
• 2 łyżki soku z cytryny
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.

Kolorowa sałatka z polędwiczką i mieszanką chrupiących orzechów

• 500 g polędwiczki wieprzowej
• 1 opakowanie miksu sałat
• 1 duże mango
• 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
• 3 łyżki płynnego miodu
• Sok z połowy cytryny
• 100 gram sera koziego
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• Sól i pieprz do smaku

Miks sałat wykładamy na talerze (lub do jednego większego naczynia). Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w paski polędwiczkę. Mango kroimy w kostkę i układamy na sałacie, ser kozi delikatnie ścieramy dodajemy posiekane orzechy i również układamy na pozostałych składnikach. Tak samo postępujemy z upieczonymi plastrami polędwicy. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy sos: miód, sok z cytryny i musztardę mieszamy z sobą za pomocą energicznych ruchów, dodajemy szczyptę pieprzu i soli. Gotową sałatę polewamy sosem chwilę przed podaniem.

Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi

500 g filetu z piersi kurczaka
250 g kiełków fasoli mung
1 kiść zielonego winogrona
1 opakowanie miksu sałat
75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
Odrobina soli
Kolorowy pieprz

Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.