Czas na rozgrzewające napoje ze Złotymi Owocami

klient:

Bakalland

|

Luty 2018

Czas na rozgrzewające napoje ze Złotymi Owocami

 

Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Proponujemy sięgnąć po rozgrzewające napoje z bakaliami, w których główną rolę odgrywają Złote owoce (miechunka peruwiańska). Przygotuj z nami 3 rozgrzewające napoje, które skutecznie rozproszą największe zimowe mrozy i staną się doskonałą propozycją na wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką, czy filmem.

Rozgrzewająca herbata z bakaliami

Turcja. To w tym kraju zrodził się zwyczaj picia herbaty, dosładzanej składnikami pochodzącymi z natury – rodzynkami, morelami i innymi bakaliami. Napój Doskonale sprawdza się podczas długich zimowych wieczorów.
Składniki:
• 3-4 łyżeczki liściastej herbaty
• 1 litr wody
• 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
• 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
• Świeża mięta

Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki, morele oraz Złote owoce i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i przelewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty.

Aromatyczny kompot z suszonych owoców

Orzeźwiający – wiosną i latem, rozgrzewający – zimą. Ten prosty napój, przygotowany z naszych ulubionych owoców, to doskonały sposób na chwilę przyjemności.
Składniki:
• 2 litry wody
• 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
• 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
• Sok z połowy cytryny
• Świeża mięta
• Imbir

Owoce moczymy w wodzie przez około 15 minut. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie, dodajemy sok z cytryny i świeżą miętę.

Gorąca czekolada z dodatkiem Złotych owoców

Czekolada nie tylko wspaniale smakuje, ale również odpowiada za wytwarzanie endorfin – hormonów szczęścia. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podczas przygotowania tego rozgrzewającego napoju, zaśpiewać „Podaruj mi trochę słońca”!

Składniki:
• Litr mleka
• 200 g gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 1 pomarańcza (sok)
• 2 łyżki cukru waniliowego
• Szczypta cynamonu
• Szczypta chili

Mleko razem ze 100 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę chili. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Czekoladę siekamy na małe kawałki i delikatnie wsypujemy do gorącego mleka, cały czas mieszając do momentu aż czekolada będzie gładka i kremowa. Gotową czekoladę przelewamy do kubków. W osobnym naczyniu podgrzewamy Złote owoce z sokiem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wszystko możemy delikatnie zblendować. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy i ozdabiamy nią napój. Wszystko polewamy konfiturą ze Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej)