Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Bakalland

Kwiecień 2019

Wegańska Wielkanoc w trzech odsłonach

Choć fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego są jajka, nabiał i biała kiełbasa, modna ostatnimi czasy kuchnia wegańska przewidziała już całą gamę ich świątecznych odpowiedników. Sprawdź, jak smacznie spędzić święta wielkanocne przy roślinnym stole i przekonaj się, że warzywa znajdziesz nie tylko w sałatkach, a bakalie i chrupiące orzechy nie są już jedynie domeną tradycyjnych mazurków! Proponujemy 3 propozycje wegańskich potraw, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole.

Wiśniowo-nerkowcowe bezserniczki
300 g Orzechów nerkowca Bakalland
100 g Daktyli całe owoce Bakalland
100 g Wiórków kokosowe Bakalland
100 g Migdałów blanszowanych Bakalland
puszka mleka kokosowego
100 g wiśni mrożonych
4 łyżki syropu z agawy
sok z połowy cytryny
2 łyżki oleju kokosowego

Wiśniowo-nerkowcowe bezserniczki
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. 10 sztuk daktyli również zalewamy wrzącą wodą, po pół godzinie odlewamy wodę. Pół szklanki migdałów mielimy w młynku do kawy. Daktyle, wiórki kokosowe i zmielone migdały dodajemy do blendera i rozdrabniamy do połączenia się składników. Do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej z nich przekładamy odrobinę masy i ugniatamy, tworząc spód babeczki. Odlewamy wodę z nerkowców, orzechy przekładamy do blendera. Dodajemy stałą część mleczka kokosowego, wiśnie mrożone, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki oleju kokosowego, sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładko. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych papilotek. Wstawiamy na noc do lodówki. Po stężeniu ciasto wyjmujemy w formy oraz papilotek, przyozdabiamy polewą czekoladową i pojedynczymi wiśniami.

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig
1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g Fig Bakalland
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
3 łyżki syropu z agawy
4 łyżki octu balsamicznego
gałązka świeżego tymianku
garść natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi i Złote owoce. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi
1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego
100 g Orzechów włoskich Bakalland
100 g Mieszanki orzechów Bakalland
1 duża cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 goździków
1 łyżeczka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40-50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.