Lody i owoce w bakaliowej polewie nie tylko na Dzień Dziecka

klient:

Bakalland

|

Maj 2018

Lody i owoce w bakaliowej polewie nie tylko na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, które już od miesięcy wyczekują swego święta, ale także dla rodziców, którzy mogą zatrzymać się na chwilę i w pełni zaangażować w czas spędzony ze swoimi pociechami. Jak sprawić, aby ten szczególny dzień w roku, stał się niezapomniany przez nas, jaki i przez nasze dzieci? To proste przygotuj razem z dziećmi zdrowe i proste przekąski. Proponujemy zabawę smakami, tak aby nawet największy niejadek, znalazł wśród nich coś dla siebie! Lody ryżowe z morelami, pyszny koktajl z mleka z orzechów nerkowca, a może kolorowe, owocowe lizaki z dodatkiem chrupiących orzechów? My jesteśmy na tak!

Doskonałe lody ryżowe z morelami
Składniki:
• 1 szklanka mleka 2%
• 1 szklanka wody
• ¾ szklanki mleka kokosowego
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 1 łyżeczka startego imbiru
• 1 gałązka trawy cytrynowej lub starta skórka z cytryny
• 100 g Moreli całe owoce Bakalland
• 3 łyżki ryżu (np. arborio)

Ryż zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy. W rondelku łączymy z sobą mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową i starty imbir. Dodajemy szklankę wody i doprowadzamy do zagotowania. Następnie z rondelka wyjmujemy trawę cytrynową i do masy dodajemy ryż, wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 35 minut. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Po godzinie do foremek wtykamy patyczki. Lody mrozimy minimum 2 godziny.

Owocowe lizaki w bakaliowej posypce
Składniki:
• 5 dużych słodkich jabłek (lubi innych ulubionych owoców twojego dziecka)
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (80%)
• 480 g Kajmaku tradycyjnego Bakalland
• 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
• 100 g Wiórków kokosowych Bakalland

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masę kajmakową. Orzechy siekamy i przekładamy do małej miseczki. Wiórki kokosowe, również przekładamy do osobnego naczynia. Ćwiartki jabłek nadziewany na patyczki. Następnie mieszamy w roztopionej czekoladzie i kajmaku. Czekamy przez chwilę, aż składniki zaczną zastygać i delikatnie posypujemy orzechami i wiórkami kokosowymi. Lizaki odstawiamy do szklanki czekamy aż cała masa zastygnie. Możemy podawać lekko schłodzone.

Koktajl agrestowy na mleku z orzechów nerkowca


Składniki:
• 500 g agrestu
• 200 g Orzechów nerkowca Bakalland
• 4 szklani wody
• 4 łyżki syropu z agawy
Orzechy nerkowca zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na ok. 5 godzin. Po tym czasie orzechy miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko. Mleko odstawiamy, a do powstałej na sitku masy dodajemy wodę. Wszystko znów przecedzamy i ponownie miksujemy. Czynność dokładnie powtarzamy z każdymi 4 szklankami wody, aż do uzyskania potrzebnej ilości mleka. Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Do mleka dodajemy owoce i syrop z agawy, a następnie wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl odstawiamy do wychłodzenia.