Kolorowe koktajle z bakaliami

klient:

Bakalland

|

Lipiec 2018

Kolorowe koktajle z bakaliami

Koktajle coraz częściej goszczą w naszych domach. Stosowane są w dietach oczyszczających lub jako szybki posiłek po treningu. Warto po nie sięgać, ponieważ dają o wiele więcej energii, niż poranna kawa i są bardziej pożywne, niż kanapka do pracy. Połączenie owoców z bakaliami sprawi, że koktajle będą świetnym zamiennikiem popołudniowego deseru.
Kolorowe koktajle, oprócz tego że są dziecinnie proste, mogą obudzić w nas nieznane dotąd pokłady kulinarnej kreatywności. Można robić je ze wszystkich warzyw i owoców, jakie nam tylko przyjdą do głowy. Bazą wielu z nich jest banan, awokado, albo jogurt, resztę stanowią ulubione owoce i warzywa. Dodanie suszonych owoców lub orzechów, np. bakalii, nasion Chia lub Jagód Goji, sprawi, że koktajle będą miały „to coś”, co sprawi, że od nich będziemy chcieli zaczynać dzień.
Kolorowy zawrót głowy


Składniki:
• 0,5 l jogurtu naturalnego
• 1 pomarańcza
• 70 g Mango Bakalland
• 50 g malin
• 100 g Migdałów Bakalland
Jogurt rozlewamy do dwóch miseczek. Pierwszą porcję jogurtu mieszamy z malinami i migdałami, blendujemy, przelewamy do szklanek, zalewając je do połowy. Do drugiej porcji jogurtu dodajemy pomarańczę oraz mango i przystępujemy do blendowania. Gotowe koktajle przelewamy do szklanek, tak, aby osiągnąć efekt dwufazowości.
Zielono mi!
Składniki:
• 1 ogórek
• 1 awokado
• 2 kiwi
• 2 gruszki
• 100 g szpinaku
• 75 g Orzechów brazylijskich Bakalland
• 2 łyżki miodu
• sok z połowy cytryny
Ogórka, awokado, kiwi i gruszki obieramy, kroimy na cząstki i wkładamy do blendera, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i blendujemy. Do gotowego koktajlu dodajemy miód. Koktajl posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Kakaowy szał
Składniki:
• 2 łyżki kakao
• 0,5 l mleka kokosowego
• 100 g Daktyli suszonych Bakalland
• 100 g Orzechów laskowych Bakalland
• 2 banany
Do blendera wlewamy schłodzone mleko kokosowe, dodajemy daktyle, orzechy laskowe, banany i kakao. Całość blendujemy i rozkoszujemy się niezwykłą słodyczą. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Moc czerwieni
Składniki:
• 1 melon
• 4 marchewki
• 70 g Mango Bakalland
• 100 g jagód Goji Bakalland
• Szczypta chilli
• 1 łyżka miodu
Wyciskamy sok z marchwi. Melona obieramy i kroimy. Sok, kawałki melona, mango, chilli blendujemy. Gotowy koktajl słodzimy miodem. Następnie dodajemy Jagody Goji, które nadadzą naszemu koktajlowi dodatkowych walorów smakowych i wizualnych.