Tubądzin projektował wnętrza przyszłości ze studentami Politechniki Śląskiej

Ceramika Tubądzin

Listopad 2017

Tubądzin projektował wnętrza przyszłości ze studentami Politechniki Śląskiej

Ceramika Tubądzin, od lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem ze studentami polskich uczelni wyższych. Dlatego też 28 listopada zorganizowała na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej Spotkanie Innowacji i Designu. Uczestnicy poznali najnowsze trendy w wyposażeniu i aranżacji wnętrz oraz wzięli udział w kreatywnym konkursie pt. „Zaprojektuj wnętrze przyszłości – zainspiruj nas”.

Ceramika Tubądzin to jeden z czołowych polskich producentów płytek ceramicznych. Firma w swojej strategii rozwoju stawia na potencjał studentów uczelni wyższych, którzy są na początku swojej kariery zawodowej. Tym razem Tubądzin odwiedził Wydział Architektury Politechniki Śląskiej. Wydarzenie było podzielone na dwie części. Na początku, firma zaprezentowała swoje nowości produktowe, w tym pierwsze, produkowane w Polsce gresy wielkoformatowe MONOLITH, sięgające swoim rozmiarem aż 120×240 cm. Tubądzin zaprosił uczestników do udziału w międzynarodowym projekcie – Tubądzin Design Awards 2017, w którym mogą zgłaszać projekty z dziedziny architektury i architektury wnętrz z wykorzystaniem produktów Ceramiki Tubądzin. Laureaci mają o co walczyć, ponieważ główne nagrody to m.in.: wyjazd do Nowego Jorku z osobą towarzyszącą, nagrody pieniężne oraz wyjazd na prestiżowe targi Salone del Mobile, staż w studio Dorota Koziara w Mediolanie, czy też w Villa International Peter Bokor w Budapeszcie oraz WWAA pracownia architektoniczna w Warszawie

Zwieńczeniem Spotkania Innowacji i Designu był konkurs pt. „Zaprojektuj wnętrze przyszłości – zainspiruj nas”, w którym w ciągu trzech godzin uczestnicy projektowali wnętrza przyszłości. Główną nagrodą były tablety graficzne oraz wyjazd na dwudniowe spotkanie w ramach T-Academy do najnowocześniejszej fabryki Ceramiki Tubądzin. W konkursie wzięło udział 75  osób, a zwycięzcami byli: Małgorzata Gotyczka (1 miejsce), Katarzyna Frąc (2 miejsce),  Agnieszka Feodorów (3 miejsce). Wyróżnienie otrzymali: Wiktoria Spruch, Natalia Czogała, Natalia Kuna, Kinga Panusz, Kornelia Mendelska, Izabela Adamiec, Paulina Szwamberg oraz Laura Konieczny.

Patronat nad wydarzeniem objął dr hab. inż. arch. Klaudiusz Fross – dziekan Wydziału Architektury. Spotkanie Innowacji i Designu uświetnił swoją obecnością Prezes Zarządu firmy Tubądzin Mirosław Jędrzejczyk. W ubiegłym roku podobne wydarzenie odbyło się na Politechnice Łódzkiej.