Wybierz datę:

Co to jest SIBO?

klient:

Instytut Mikroekologii

|

Czerwiec 2017

Co to jest SIBO? Cierpisz na częste wzdęcia i gazy? Często towarzyszy Ci uczucie przepełnienia? Dolegliwości odczuwasz nawet po zjedzeniu zdrowej porcji warzyw i owoców? Być może cierpisz na SIBO – czyli przerost bakterii w jelicie cienkim. Jak możemy prawidłowo zdiagnozować SIBO i poradzić sobie z problemami? SIBO to skrót pochodzący od angielskich słów Small Intestinal Bacterial Overgrowth, który dokładnie oznacza przerost bakteryjny jelita cienkiego. Jedną z przyczyn dolegliwości jest nieodpowiednia dieta, która doprowadza do produkowania w naszym żołądku zbyt małej ilości kwasu solnego. Wskutek tego zwiększa się pH w…
Przeczytaj całość

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

klient:

Instytut Mikroekologii

|

Kwiecień 2017

Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu. Poznajcie cztery proste przepisy na smaczne Święta. Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału Składniki suche: 1 szklanka mąki sojowej 0,5 szklanki maki ryżowej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu) 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia…
Przeczytaj całość

Jak długo powinno się stosować probiotyk po antybiotykoterapii?

klient:

Instytut Mikroekologii

|

Luty 2017

Jak długo powinno się stosować probiotyk po antybiotykoterapii? Podaż antybiotyków powoduje zmianę mikroflory na 6 miesięcy lub dłużej, nawet do 4 lat. Dzieje się tak, ponieważ antybiotyki nie potrafią działać wybiórczo. Owszem niszczą chorobotwórcze bakterie w przypadku infekcji, ale przy tym negatywnie oddziałują także na bakterie pożyteczne i ważne dla zdrowia. W konsekwencji osłabiają układ immunologiczny, który staje się podatny na kolejne infekcje. Jednak zaburzoną mikroflorę jelit da się odbudować, należy przyjmować odpowiednio dobrane probiotyki. Zaleca się ich stosowanie zarówno w trakcie kuracji antybiotykami, jak i po jej zakończeniu. Długość okresu…
Przeczytaj całość

Zaburzona bariera jelitowa, a choroby autoimmunologiczne

klient:

Instytut Mikroekologii

|

Styczeń 2017

Zaburzona bariera jelitowa, a choroby autoimmunologiczne Lekarze coraz częściej diagnozują choroby autoimmunologiczne, takie jak celiakia, choroba Hashimoto, choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelit. Jaka może być przyczyna tych problemów? Za naszą odporność i sprawne działanie układu immunologicznego w dużej mierze odpowiadają jelita, które są nie tylko powierzchnią do trawienia i wchłaniania, ich mikroflora stanowi także barierę ochronną przed światem zewnętrznym. Powierzchnia naszych jelit jest ogromna, można przyrównać ją do wielkości kortu tenisowego. Prawidłowa mikroflora w jelicie odpowiada za to, że pozostaje ono szczelne. Wtedy do wnętrza organizmu dostają się tylko…
Przeczytaj całość

Zdrowe jelita = bezpieczna ciąża – daj swojemu dziecku dobry start

klient:

Instytut Mikroekologii

|

Wrzesień 2016

Zdrowe jelita = bezpieczna ciąża – daj swojemu dziecku dobry start Najnowsze badania i obserwacje pokazują, że mikroflora ciężarnej może wpływać na dziecko jeszcze przed narodzinami. Dlatego kobieta spodziewająca się potomka powinna o nią szczególnie zadbać. Już w brzuchu matki kształtuje się późniejsze zdrowie jej dziecka.  Dbaj o mikroflorę w ciąży Mikroflora jelitowa dziecka zaczyna się kształtować w momencie porodu. Z aktualnych badań wynika jednak, że bakterie jelitowe kobiety ciężarnej mają bezpośredni wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka. Najbardziej pożądany dla odpowiedniej kolonizacji dziecka jest poród fizjologiczny oraz karmienie…
Przeczytaj całość