Poradnik ogrodnika

MaxiBiotic

Wrzesień 2018

Poradnik ogrodnika

Pierwsze jesienne liście to znak, że nastał czas, aby przygotować ogród do zimy. Dla wielu z nas to sygnał wzmożonej aktywności. Porządkowanie terenów zielonych: ogrodu lub działki to nie tylko ogromna przyjemność, ale także spore logistyczne wyzwanie. Przedstawiamy krótki poradnik dotyczący rzeczy, o których każdy amator jesiennych porządków w ogrodzie powinien pamiętać.

Relaks w ogrodzie
Posiadacze dużych jak i tych całkiem małych, kompaktowych ogrodów z radością opowiadają o chwilach spędzonych na pielęgnacji swoich zielonych oaz, które są dla nich powodem do dumy. Nic więc dziwnego, że każdy chce jak najlepiej przygotować ogród na nadejście zimy, odpowiednio go porządkując. W czasie takich prac nietrudno o skaleczenia lub zadrapania, jak się na nie przygotować i w co zaopatrzyć wcześniej swoją apteczkę?

Ochrona przede wszystkim
Jesienią koniecznie pamiętaj o usunięciu przekwitłych kwiatostanów i suchych liści, wykopaniu niezimujących w gruncie roślin, a także o zabezpieczeniu wrażliwych drzew i krzewów oraz zasadzeniu roślin cebulowych. Systematycznie zgrabianie opadających liści, aby nie zalegały na trawniku i nie osłabiały go, pomoże w szybszym przywróceniu mu ładnego wyglądu wiosną. W przypadku takich prac szczególnie ważna jest ochrona rąk i oczu. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w rękawice ogrodnicze, a jeśli masz zamiar przycinać gałązki drzew lub krzewów – specjalne gogle, które ochronią oczy przed odpryskującymi kawałkami kory lub igiełkami. Ważne jest także, aby używać sprzętów które wcześniej zostały naoliwione i sprawdzone pod kątem sprawności. Proste urazy najczęściej spowodowane są przez źle zabezpieczony i konserwowany sprzęt ogrodniczy. A co, jeśli w chwili nieuwagi przydarzy Ci się wypadek? Podpowiadamy jakie rzeczy powinny znaleźć się w twojej apteczce, aby szybko poradzić sobie z niechcianym urazem:
1. Plastry i bandaże – po przemyciu i zdezynfekowaniu rany ważne jest, aby zabezpieczyć ją przed kontaktem z niechcianymi substancjami lub powierzchniami. Pamiętaj, że opatrunek nie powinien być założony zbyt ciasno, aby zachować dopływ krwi i aby rana mogła „oddychać”.
2. Opatrunki jałowe – w przypadku większych i poważniejszych skaleczeń, po przemyciu i zdezynfekowaniu, nałóż na ranę opatrunek jałowy, aby mieć pewność, że powierzchnia skaleczenia jest odpowiednio chroniona.
3. Środki do odkażania ran – bardzo istotne jest, aby móc szybko i sprawnie odkazić zranione miejsce i zapobiec ewentualnym zakażeniom. Pamiętaj, aby sprawdzać datę ważności preparatów które masz już w domowej apteczce – używanie przeterminowanych leków może prowadzić do zagrożenia zdrowia, a nawet życia.
4. Maści z antybiotykiem – aby przyspieszyć gojenie się ran oraz nawilżyć ich powierzchnię warto zaopatrzyć się w maści z antybiotykiem (np. Maxibiotic), który posiada trzy uzupełniające się antybiotyki dzięki czemu idealnie eliminuje i chroni ranę przed bakteriami.
W ferworze pracy nie zapominaj także o odpoczynku. Skorzystaj z naszego poradnika i miej pewność, że jesteś przygotowany na każdy, nawet najbardziej niespodziewany uraz czy zadrapanie.