Polacy nie lubią brudzić naczyń

PizzaPortal.pl

Marzec 2018

Polacy nie lubią brudzić naczyń

83 procent osób zamawiających jedzenie z dostawą do domu nie wykłada go z opakowania na domowe talerze – wynika z ankiety przeprowadzonej przez PizzaPortal.pl. To jeden z nawyków dotyczących jedzenia, jakie serwis badał wśród korzystających z niego internautów. 6 marca obchodzimy Dzień Czystego Stołu.

EKONOMICZNIE
Spożywanie zamówionych dań bezpośrednio z oryginalnego opakowania jedni nazywają lenistwem, inni – bardziej dyplomatycznie – wygodą. Taki nawyk, wbrew pozorom, ma jednak znacznie więcej korzyści niż oszczędność własnej energii. Nie brudząc zastawy stołowej, mamy mniej zmywania, co jest równoznaczne z ograniczeniem zużycia wody. A to niewątpliwie dobra wiadomość dla dbających o domowy budżet.

POWSZECHNY TREND
– Nie wiedzieliśmy, że korzystanie z oryginalnych opakowań podczas spożywania posiłków z dostawą to zjawisko aż tak powszechne – mówi Anna Zając, brand manager PizzaPortal.pl, platformy do zamawiania jedzenia. – Pokazuje jednak, jak duży procent z nas ceni wygodę i własny czas. Nasze preferencje zmieniają się nie tylko w kwestii przygotowywania posiłków, ale też w zakresie samej konsumpcji.

DZIEŃ CZYSTEGO STOŁU
6 marca przypada Dzień Czystego Stołu. To dobra okazja, by wszystkie naczynia po śniadaniu, obiedzie, kolacji zmywać bez wymówek i odkładania na później. A jeśli to ten z domowych obowiązków, który ciąży nam najbardziej, można pójść łatwiejszym tropem i zrobić sobie wolne od talerzy. Jednorazowe opakowania po jedzeniu z dostawą też co prawda trzeba sprzątnąć, ale brak konieczności ich mycia może być dla wielu kuszącą perspektywą.