Użytkownicy PizzaPortal.pl fanami BLIKA

PizzaPortal.pl

Czerwiec 2018

Użytkownicy PizzaPortal.pl fanami BLIKA

Polacy pokochali płatności bezgotówkowe. Z danych ARC Rynek i Opinia wynika, że wybiera je 56% z nas. Klienci bardzo często korzystają z nich, płacąc na platformach internetowych czy zamawiając jedzenie online, ponieważ chcą jak najszybciej uregulować swój rachunek, by otrzymać to, co wybrali. Stąd rosnąca popularność jednej z najszybszych metod płatności online – BLIKA, również na PizzaPortal.pl.

BLIK czyli międzybankowy system płatności mobilnych pozwala na płacenie bez korzystania z karty czy gotówki. Wystarczy w aplikacji mobilnej banku wygenerować specjalny kod, przepisać go i zatwierdzić operację na telefonie. Obecnie z BLIKA korzysta aż 6,1 miliona osób, a ponieważ to szybka metoda płatności w sklepach internetowych, 71% z wykonywanych przez nich transakcji ma miejsce w sieci.
Klienci platform do zamawiania jedzenia nie chcą poświęcać czasu na regulowanie płatności. To ostatni krok, dzielący ich od dostawy i idealnie, by wymagał zaledwie jednego kliknięcia. Dlatego bardzo często wybierają właśnie BLIKA, którego popularność na PizzaPortal.pl rośnie w zawrotnym tempie, szybciej niż popularność tej metody w ogóle. Podczas gdy w 2016 roku w porównaniu z 2017 liczba transakcji BLIKIM wzrosła o 270%, my odnotowaliśmy aż 407-procentowy wzrost – mówi Bartosz Sala, prezes PizzaPortal.pl.
Na PizzaPortal.pl z BLIKA korzysta obecnie 29% zamawiających płacących online. Fani tej metody płatności to mieszkańcy największych miast: Łodzi, Warszawy, Gdańska, Krakowa i Wrocławia. Zamawiają lunch do pracy/domu lub kolację wracając do mieszkania po południu (najwięcej zamówień jest w godzinach 12-18). Na PizzaPortal.pl z BLIKA najczęściej korzysta się w weekendy, gdy też na platformie standardowo jest najwięcej zamówień. Zwolennicy tej metody preferencjami kulinarnymi nie różnią się również znacznie od ogółu klientów PizzaPortal.pl: wybierają pizzę, która od lat króluje wśród dań w dostawie, kebab i kurczaka po indyjsku.
PizzaPortal.pl chcąc dodatkowo docenić miłośników BLIKA, co piątek proponuje im specjalną promocję – darmową dostawę zamówionego jedzenia. Promocja trwa do 29 czerwca.
PizzaPortal.pl to pierwszy w Polsce i jeden z największych serwisów do zamawiania jedzenia online. Powstał w 2010 roku, a dziś współpracuje już z blisko 3 tys. lokali w prawie 300 miastach w całej Polsce.