Wszystko, co musisz wiedzieć o umowie darowizny

spinker

Marzec 2017

Wszystko, co musisz wiedzieć o umowie darowizny

Darowizna ma na celu nieodpłatne przysporzenie obdarowanemu korzyści kosztem majątku darczyńcy. Wydawać by się mogło, że w takiej sytuacji podpisywanie umowy nie jest konieczne, zwłaszcza jeśli przekazujemy coś osobie z rodziny lub przyjacielowi. Umowa darowizny jest jednak bardzo ważnym dokumentem. Wyjaśniamy dlaczego.

Przedmiotem darowizny nie muszą być pieniądze czy kosztowności. Przekazać można też prawa, na przykład autorskie lub użytkowania wieczystego. Wbrew powszechnej opinii, nie wszystkie umowy darowizny trzeba sporządzać u notariusza. Bez jego obecności można zawrzeć umowę jeśli darowizna jest wykonana natychmiast i w związku z tym nie ma ryzyka opóźnienia lub rozmyślenia się darczyńcy, czyli przykładowo w następujących sytuacjach: gdy darczyńca przekazuje określoną sumę pieniędzy w gotówce, dokonał przelewu na konto obdarowanego lub chce wręczyć określoną rzecz (np. samochód wraz z dokumentacją). Jest to tzw. darowizna rękodajna – wykonywana od ręki. Formę aktu notarialnego musi mieć natomiast darowizna mieszkania, przedsiębiorstwa, praw spółdzielczych lub użytkowania wieczystego nieruchomości. Bez wizyty u notariusza nie obejdzie się też gdy wykonanie umowy nastąpi
z opóźnieniem.

Samodzielne przygotowanie umowy może okazać się jednak czasochłonne, a wizyta u prawnika – kosztowna. Na szczęście jest rozwiązanie, które pomoże nam oszczędzić i czas, i pieniądze. To aplikacja mobilna Spinker, która umożliwia podpisywanie umów na odległość. Wystarczy wypełnić znajdujący się w niej wzór umowy darowizny rękodajnej i podpisać na ekranie smartfona lub tabletu. Dodatkowym ułatwieniem jest fakt, że druga strona może podpisać dokument z dowolnego miejsca na ziemi – wystarczy, że będzie mieć dostęp do internetu.

Umowy zawierane za pośrednictwem Spinkera są ważne i posiadają bardzo nowoczesną formę dokumentową, która jest wystarczająca dla ważności większości umów cywilnoprawnych. Aplikacja umożliwia modyfikację dokumentu w zależności od potrzeb stron.