WHIRLPOOL COMPANY POLSKA Z CERTYFIKATEM OCENY WPŁYWU INWESTORA ZAGRANICZNEGO

Whirlpool

Maj 2018

WHIRLPOOL COMPANY POLSKA Z CERTYFIKATEM OCENY WPŁYWU INWESTORA ZAGRANICZNEGO
Certyfikaty zostały przyznane przez Fundację Republikańską w ramach obchodów 100. rocznicy niepodległości Polski i 100. rocznicy kapitału amerykańskiego w Polsce.

Warszawa, 11 maja 2018 – firma Whirlpool Company Polska została odznaczona trzema certyfikatami Oceny Wpływu Inwestora Zagranicznego w trzech kategoriach: Kapitał Ludzki, Innowacyjność, Ochrona Środowiska i Społeczność Lokalna.

Ocena Wpływu Inwestora Zagranicznego (OWIZ) to analiza działań inwestora zagranicznego oraz jego wpływu na polską gospodarkę i społeczeństwo. Firma Whirlpool Company Polska została doceniona ze względu na umiejętność wprowadzania innowacyjnych rozwiązań w zakresie działań inwestorskich; odpowiedzialne zarządzaniem kapitałem ludzkim, zdolność do prowadzenia rozbudowanej struktury w kontekście zatrudnienia, płac i rozwoju pracowniczego oraz praktyki wprowadzanej w trosce o zasoby naturalne regionów, w których firma działa; a także utrzymywanie korzystnych relacji z lokalną społecznością z zachowaniem przejrzystości komunikacji.

Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w towarzystwie zaproszonych gości, w tym m. in. Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii, Tadeusza Kościńskiego. Uroczystość była związana z obchodami 100. rocznicy niepodległości Polski, a także 100. rocznicy kapitału amerykańskiego w Polsce.

Jesteśmy dumni, że zostaliśmy uhonorowani certyfikatami aż w trzech kategoriach. To dla nas zapewnienie, że firma skutecznie realizuje strategię w Polsce. Świadoma inwestycja oparta na kapitale amerykańskim pozwala nam rozwijać polską gospodarkę, oferować atrakcyjne miejsca pracy oraz dbać o dobre i korzystne nastroje społeczności, które budują zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne otoczenie firmy – wyjaśnia Fabio Pommella, Prezes Zarządu Whirlpool Company Polska Sp. z o.o. – To dla nas jednocześnie motywacja, aby nieprzerwanie rozwijać i ulepszać nasze praktyki i z każdym rokiem jeszcze bardziej zwiększać zadowolenie naszych pracowników, partnerów biznesowych, struktur samorządowych, z którymi współpracujemy oraz społeczności lokalnych, na które mamy bezpośredni wpływ – dodaje.

Polska jest jednym ze strategicznych krajów dla firmy Whrilpool Corporation w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka). Whirlpool Company Polska zatrudnia około 6000 osób, posiada trzy centra produkcyjne (we Wrocławiu, Łodzi i Radomsku), biuro komercyjne w Warszawie, Centrum Usług Wspólnych dla Finansów EMEA w Łodzi oraz Centrum Badań i Rozwoju we Wrocławiu. Na początku kwietnia bieżącego roku zakończono proces unifikacji przedsiębiorstwa w jeden podmiot prawny, będący konsekwencją przejęcia przez Whirlpool Corporation firmy Indesit Company w 2014 roku.