Whirlpool EMEA i Fundacja Habitat for Humanity Poland po raz kolejny podejmują wspólne działania

Whirlpool

Październik 2017

Firma Whirlpool EMEA wspiera program tworzenia mieszkań dla osób w szczególnie trudnej sytuacji, który jest prowadzony przez Fundację Habitat for Humanity Poland. Dzięki niemu powstaną między innymi mieszkania dla kobiet i dzieci, które doświadczyły przemocy w rodzinie.

To już kolejny raz, kiedy Whirlpool EMEA i Habitat Poland decydują się na wspólne działania. Współpraca w Polsce to część globalnej akcji wolontariackiej, obejmującej wszystkie regiony świata.

To jednocześnie okazja, aby honorowo uhonorować odejście Prezesa Whirlpool Corporation Jeffa M. Fettiga, dla którego współpraca z Habitat for Humanity przez dziesiątki lat była jednym z fundamentów działań CSR firmy.

Warszawa, 10 października 2017 r. – Celem najnowszej, wspólnej akcji Whirlpool EMEA i Fundacji Habitat for Humanity Poland jest adaptacja dawnego lokalu biurowego na mieszkania interwencyjne. Powstanie 6 mieszkań, które będą służyć jako tymczasowe schronienie dla podopiecznych Centrum Praw Kobiet – kobiet i dzieci, które doświadczyły przemocy w rodzinie. W pracach remontowych weźmie udział 20 wolontariuszy z Polski i Słowacji, krajów szczególnie ważnych dla Whirlpool EMEA. Pierwsze lokale mają zostać oddane do użytku jeszcze w 2017 roku.

Wspólne działania służące podopiecznym Centrum Praw Kobiet to element szerszej współpracy, którą Whirlpool EMEA i Fundacja Habitat for Humanity Poland prowadzą w ramach programu tworzenia mieszkań dla osób w szczególnie trudnej sytuacji. Program ten obejmuje również inicjatywę HomeLab, nową formę wsparcia mieszkaniowego przeznaczonego, między innymi, dla kobiet i dzieci w nagłej potrzebie mieszkaniowej. Są to niedrogie mieszkania wynajmowane na dłuższy okres od właścicieli prywatnych za pośrednictwem agencji najmu non-profit: Społecznej Agencji Najmu i Zatrudnienia. Agencja została uruchomiona przez Fundację Habitat for Humanity Poland w połowie 2017 roku w Warszawie i obecnie wspiera 40 niezamożnych osób w zakresie podjęcia stabilnej pracy oraz znalezienia niedrogiego mieszkania na wynajem.

„Jesteśmy bardzo dumni z tego, że jeszcze raz możemy potwierdzić nasze wsparcie dla Habitat For Humanity Polska. Branie udziału w tak wartościowych projektach potwierdza nasze zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, odpowiedzialności firmy i utrzymania silnych kontaktów ze społecznościami, w których działamy” – powiedział Zygmunt Łopalewski, Government and Media Relations Manager East Europe Whirlpool EMEA.

„Bardzo doceniamy długofalowe partnerstwo z firmą Whirlpool EMEA, które pomaga nam realizować program tworzenia mieszkań dla osób w szczególnie trudnej sytuacji. Program jest wspierany przez firmę kompleksowo – poprzez darowizny materiałowe i pieniężne, a także zaangażowanie pracowników jako wolontariuszy. Taka wielowymiarowa współpraca jest dla nas cenna, ponieważ dzięki niej program może się rozwijać i obejmować coraz bardziej innowacyjne działania, na przykład inicjatywę HomeLab czy zakończony już projekt mieszkań treningowych dla wychowanków pieczy zastępczej” – powiedziała Magdalena Ruszkowska-Cieślak, prezes Fundacji Habitat for Humanity Poland.

Współpraca Whirlpool Corporation i Habitat for Humanity International rozpoczęła się w 1999 roku od akcji „Every Day, Care”. Zainicjował ją ustępujący właśnie po 36 latach ze stanowiska Prezes Whirlpool Corporation Jeff M. Fettig. Dzięki niej ponad 85 000 rodzin w 45 krajach na całym świecie uzyskało pomoc. Przez wszystkie te lata tysiące pracowników firmy Whirlpool nie tylko regularnie dołącza do ochotników, pomagając w ten sposób budować nowe domy na całym świecie, ale też staje się częścią aktywności charytatywnej na terenach dotkniętych klęskami. Współpraca została przeniesiona do regionu EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka) w 2004 roku. Udało się pomóc już ponad 75 000 rodzin w uzyskaniu nowego lub wyremontowanego domu, wsparto projekty budowlane w 37 krajach strefy EMEA. Firma Whirlpool przeznaczyła też ponad 1100 urządzeń AGD na pomoc rodzinom w potrzebie.

Informacje o działalności CSR firmy Whirlpool

Firma Whirlpool Corporation od zawsze poświęcała się działalności z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu, mającej na celu zapewnienie wsparcia nie tylko pod względem ekonomicznym i produkcyjnym we wszystkich krajach, w których działa. W 2015 roku grupa znalazła się na liście „100 Best Corporate Citizens“ magazynu „Corporate Responsibility“, uzyskując wysokie wyniki w kategoriach: prawa człowieka, relacje z pracownikami, ład korporacyjny oraz działalność filantropijna. Organizacja Reputation Institute umieściła Whirlpool Corporation na liście „100 Global RepTrak 2015“, na której znalazło się 100 najbardziej cenionych firm w 15 krajach.

O Whirlpool Corporation

O Whirlpool Corporation (NYSE: WHR) to największy z producentów dużego sprzętu AGD na świecie, który w 2016 roku osiągnął sprzedaż roczną w wysokości ok. 21 mld USD, zatrudniał 93 tys. pracowników i posiadał 70 zakładów produkcyjnych i badawczych ośrodków technologicznych. Koncern sprzedaje produkty Whirlpool, KitchenAid, Maytag, Consul, Brastemp, Amana, Bauknecht, Jenn-Air, Indesit i innych dużych marek w prawie każdym kraju na całym świecie. W regionie Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA) koncern zatrudnia ok. 24 tys. pracowników, prowadzi sprzedaż w ponad 30 krajach oraz posiada zakłady produkcyjne i badawcze ośrodki technologiczne na terenie 8 krajów. Whirlpool EMEA to segment operacyjny Whirlpool Corporation. Europejskie ośrodki operacyjne Whirlpool Corp. znajdują się w Pero (MI) we Włoszech. Dodatkowe informacje o firmie można znaleźć na stronie WhirlpoolCorp.com i w social media: Twitter , LinkedIn oraz Facebook.