Dwie restauracje Zamku Topacz w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska

Zamek Topacz

Listopad 2017

Dwie restauracje Zamku Topacz w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska

W poniedziałkowy wieczór, 27 listopada, we wnętrzach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu, odbyła się gala wręczenia nagród i jednocześnie premiera światowej sławy przewodnika kulinarnego „Gault&Millau Polska”. Nagrodzone zostały najlepsze restauracje oraz szefowie kuchni. W tegorocznej edycji, już po raz drugi, znalazła się Restauracja w Zamku Topacz, otrzymując 14 punków i 2 czapki. Swój debiut w przewodniku miała również Restauracja Spichlerz, która zdobyła 13 punktów i 2 czapki.

W tym roku miała miejsce czwarta edycja Żółtego Przewodnika „Gault&Millau Polska”. Jego początki sięgają jednak 1965 roku, kiedy to został zapoczątkowany we Francji przez krytyków kulinarnych Henriego Gaulta i Christiana Millau. Wpisywane są do niego najlepsze restauracje, oceniane w skali od 1 do 20. W zależności od uzyskanych punktów otrzymują czapki kucharskie. Restauracja w Zamku Topacz zdobyła 14 punktów i 2 czapki, a Restauracja Spichlerz 13 punktów i również 2 czapki.

„Ogromnie cieszymy się, że obie nasze restauracje zostały wyróżnione i docenione. Od początku ich funkcjonowania stawiamy na potrzeby naszych gości, tworząc wykwintne dania szyte na miarę ich oczekiwań. Łącznie cztery czapki przyznane w przewodniku „Gault&Millau Polska” to dla nas potwierdzenie, że obraliśmy dobry kierunek, a nasi Szefowie Kuchni, Rafał Borys z Restauracji Zamku Topacz oraz Krzysztof Obliński z Restauracji Spichlerz, wykonują znakomitą pracę – powiedziała Patrycja Dawgiert, Kierownik Marketingu Zamku Topacz.

Restauracja w Zamku Topacz

W Restauracji w Zamku Topacz dania przygotowywane są na podstawie autorskich receptur Szefa Kuchni. Powstają tutaj dania kuchni polskiej w wydaniu fusion, ale nie brakuje też propozycji np. we włoskim stylu.

Restauracja Spichlerz

W Restauracji Spichlerz, tak jak i w całym obiekcie, tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Jej koncepcja, przyjęta przez młodego, ale wyjątkowo utalentowanego Szefa Kuchni dodaj proszę imię i nazwisko, polega na interpretowaniu na nowo polskich smaków.

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.