Restauracje Zamku Topacz na łamach przewodnika Gault & Millau 2019

Zamek Topacz

Listopad 2018

Restauracje Zamku Topacz na łamach przewodnika Gault & Millau 2019

Jest co świętować! Wszystkie trzy restauracje wchodzące w skład zabytkowego kompleksu hotelowego zostały wyróżnione w tegorocznym wydaniu słynnego przewodnika, zdobywając łącznie 38 i pół punktu oraz pięć czapek. To ogromny sukces szefów kuchni oraz załogi Spichlerza, Brasserie oraz Restauracji w Zamku Topacz.

To już piąta polska edycja kultowego żółtego przewodnika. Znajdują się w nim recenzje ponad 600 lokali gastronomicznych z całego kraju. Każdy z nich podlegał surowej ocenie anonimowych sędziów. Co wpływa na wysokość oceny w przewodniku Gault & Millau? Oczywiście jakość jedzenia oraz jego walory estetyczne, ale także wystrój restauracji, profesjonalizm obsługi oraz to, jak wygląda bezpośrednie otoczenie lokalu. Podróżujący incognito recenzenci najpierw oceniają każde z miejsc według ściśle określonych i szczegółowych wytycznych, by potem przyznać mu odpowiednią punktację. Żeby znaleźć się w przewodniku, trzeba zdobyć 10 punktów, jednak aspirować można aż do 20.
Restauracja w Zamku Topacz pojawiła się na łamach przewodnika Gault & Millau już po raz trzeci. Jej szef kuchni, Rafał Borys, wyróżniony został między innymi za oryginalne podejście do komponowania menu. Dzięki dopasowaniu go do indywidualnych potrzeb każdego z gości, menu degustacyjne gwarantuje „podróż kulinarną pełną niebanalnych smaków”. Restauracja urzekła recenzentów przewodnika elegancją, która przejawia się w każdym szczególe – od wykwintnych potraw po ręcznie zdobioną porcelanę. Dbałość o detale oraz poszanowanie produktu sprawiły, że Restauracja w Zamku Topacz poszczycić się może 14 punktami oraz dwiema „czapkami” – dodatkowym wyróżnieniem ze strony przewodnika.

Drugi z zamkowych lokali, restauracja Spichlerz, osiągnęła niemal równie wysoki wynik – 13 punktów i dwie czapki. O ocenie tej zadecydował talent jej szefa kuchni, Krzysztofa Oblińskiego. Recenzenci docenili umiejętność zastosowania przez niego nowoczesnych technik kulinarnych przy jednoczesnym poszanowaniu dla tradycji. Spichlerz został w przewodniku przedstawiony jako doskonała lokalizacja dla uroczystych, acz kameralnych spotkań – zwłaszcza z najbliższymi.
Najnowsze wydanie przewodnika Gault & Millau przyniosło kolejny sukces dla Rafała Borysa – szefa kuchni zamkowej Restauracji. Jego drugi projekt, Brasserie w Zamku Topacz, dołączył do grona lokali polecanych przez twórców kultowego przewodnika. Najmłodsza ze znajdujących się na terenie Zamku restauracji doceniona została za swoją nieformalną atmosferę, różnorodne menu oraz możliwość podglądania kucharzy przy pracy. Brasserie otrzymała od jurorów 11,5 punktu oraz jedną czapkę.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.