Podsumowanie roku Grupy Bakalland

realizacja:

18.12.2018

Podsumowanie roku Grupy Bakalland

Rok 2018 był kolejnym bardzo dobrym dla producentów bakalii. Grupie Bakalland od kilku lat sprzyjają prozdrowotne trendy, zgodnie z którymi konsumenci poszukują pełnowartościowych, naturalnych i dostarczających cennych składników odżywczych produktów, takich jak orzechy i suszone owoce, nie traktując ich tylko jako dodatek do kulinariów. Dzięki temu wartość rynku bakalii paczkowanych w tym roku przekroczyła 1,6 mld zł i dynamicznie – w tempie dwucyfrowym – rozwija się kategoria bakalii przekąskowych. Marka Bakalland rok 2018 kończy z bogaty portfolio produktów przekąskowych, wprowadzając w tym roku nowości w ważnych dla konsumentów obszarach, takie jak bakalie z certyfikatem BIO, prażone, solone orzechy, naturalne batony owocowe oraz zupełnie nową linię bakalii przekąskowych w mniejszych opakowaniach – „Chwyć & Jedz”.

Konsumenci chętnie wracają również do tradycji domowych wypieków, a w trakcie aktywnego dnia sięgają po szybkie do przygotowania desery. Jak wynika z badania Instytutu Nielsen zrealizowanych na zlecenie marki Delecta, Polacy najczęściej pieką ciasta bez specjalnej okazji lub na święta, a gdy mają ochotę na coś słodkiego, sięgają po desery instant. W tym roku marka pod tym kątem odświeżyła swój asortyment, jednocześnie proponując konsumentom produkty wysokiej jakości, o naturalnym i starannie wyselekcjonowanym składzie, z linii „Z serca natury”.

Dziśoferta marek Bakalland i Delecta w pełni realizuje oczekiwania konsumentów, proponującim zdrowe zamienniki klasycznych słodyczy i batonów oraz desery o ulepszonychrecepturach i czystej etykiecie. Nie brakuje nam również pomysłów na dalszyrozwój oferty w przyszłości.

Rok 2018 przyniósł również kilka zmian dla rynku FMCG, z którymi Grupa Bakalland również musiała się zmierzyć. Zakaz handlu w niedzielę i ponadprzeciętne temperatury sprawiły, że na pewno ten rok nie był typowy. Dlatego precyzyjne wnioski i skutki nowowprowadzonego prawa będziemy mogli podsumować najwcześniej w połowie przyszłego roku.

Marek Moczulski

Prezes Zarządu r